Chirurgia piciorului diabetic
Artropatia diabetică este o afecțiune destructivă a articulațiilor inițiată de un traumatism minim pe o un membru pelvin neuropatic.
Diagnosticul precoce si tratamentul corect al piciorului diabetic sunt imperative pentru a reduce deformarea permanentă a piciorului și a menține un picior stabil si plantigrad necesar mersului!
Câteva statistici:
- Neuroartropatia Charcot (CN) afecteaza 0.1% - 0.9% dintre pacienții cu diabet;
- Aprox. 63% dintre pacientii cu osteoartropatie neuropatica vor dezvolta un ulcer plantar!
- CN ramâne nediagnosticat in 0,4-13% dintre pacientii diabetici!
- piciorul Charcot bilateral este observat la 9-39% dintre cazuri!
- Rata de mortalitate este de 28,3% in primii 5 ani la pacientii cu CN!
Tratarea calozităților
Daca aveți o calozitate - populara bătătură - sau mai multe calusuri în zona picioarelor sau talpilor, îngrijirea specializată a zonei este necesară mai ales în cazul pacienților cu neuropatii sau vasculopatii periferice. În cazul hipercheratozei, acea îngroșare fiziologică sau patologică a stratului superficial, cornos al pielii, o serie de medicamente de uz topic - local pot fi de prescrise de medic pentru a înmuia calusurile groase (zonele cu pielea întărită, de obicei pe talpă). Nu încercați îndepărtarea prin tăiere cu un obiect ascuțit, chiar dacă vi se pare o bătătură mică în talpă sau în călcâi - mai bine accesați un centru specializat. Cremele hidratante pot ajuta la înmuierea pielii și la îndepărtarea calusurilor crăpate.
Ideea este că puteți lua în considerare și intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea calusurilor plantare, dar nu există nici o garanție că acel calus nu va reapărea în cazul în care condițiile locale biomecanice - începând de la tipul de mers, anatomia piciorului sau tipul de încălțăminte - nu sunt modificate!
Scăderea în greutate, kinetoterapia cu reeducarea mersului, confecționarea de talonete sau încălțăminte specializată pot fi considerate cele mai bune opțiuni terapeutice.
Tratarea ulcerațiilor piciorului diabetic
Ulcerațiile apărute în cazul piciorului diabetic pot fi tratate în funcție de tip și de severitate. Un ulcer al piciorului este o leziune apărută în piele sau o rană adâncă, care este infectată. Ulcerațiile la picior pot rezulta și din zgârieturi minore, din tăieturi sau răni care se vindecă lent sau din cauza pantofilor care nu vă vin bine.
Intervenția timpurie este importantă în tratamentul ulcerațiilor piciorului diabetic. Cereți sfatul medicului despre cele mai bune metode de îngrijire a rănilor și ulcerațiilor.
Protocolul pe care îl va adopta medicul variază în funcție de gravitatea ulcerului. Medicul recomandă de obicei o radiografie la picior, pentru a se asigura că osul nu este afectat. Totodată, medicul poate sa intervină prin curățarea țesutului infectat sau mort (necrozat) - procedură denumită debridare. Aceste mici intervenții chirurgicale se efectuează în spital, în condiții de supraveghere chirurgicală. De asemenea, medicul poate cere o examen de tip cultură microbiană, pentru a afla ce tip de infecție este prezentă și care antibiotic va funcționa cel mai bine.
Protecția piciorului este, ulterior oricărui gest chirurgical, foarte importantă! Dacă mergeți și călcați pe o ulcerație, aceasta poate să devină mai mare și poate forța infecția să pătrundă mai profund. Protecția se efectuează cu ajutorul unor dispozitive de descărcare de tipul ghipsului - așa numitul Total Contact Cast reprezintă standardul de aur în tratament. Pot fi utilizate și orteze tip cizmă specializate - Aircast Diabetic Walker este doar unul dintre modele.
Tratarea infecțiilor piciorului diabetic
O infecție reprezintă una dintre cele mai grave complicații ale unei ulcerații la picior și necesită tratament imediat și susținut.
Nu toate infecțiile sunt tratate în același mod. Țesuturile din preajma ulcerațiilor pot fi trimise la un laborator pentru a determina ce fel de antibiotic va ajuta pacientul. Dacă medicul suspecteaza o infecție gravă, acesta poate recomanda o explorări suplimentare, pentru a căuta semnele unei infecții la nivelul osului - examenul prin Rezonanță Magnetică Nucleară precum și biopsia locală pot fi utile.
Infecția unei ulcerații a piciorului poate fi prevenită prin:
1. spălarea piciorului;
2. dezinfectarea pielii din preajma unei ulceratii;
3. pastrarea ulceratiei cat mai uscate, cu schimbari frecvente ale obiectelor de imbracaminte;
4. obiecte de imbracaminte (sosete) care contin alginat de calciu pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor.
Dacă infecția progresează chiar și după tratamentele preventive sau cele anti-presiune (adica pacientul nu mai calcă pe piciorul afectat), medicul poate prescrie antibiotice și medicamente anticoagulante pentru a trata acea ulcerație infectată. Chirurgul intervine pentru a curăța
Tratarea gangrenelor
La pacientii cu sindromul piciorului diabetic, pot sa apara infectii profunde ale pielii si infectii ale tesuturilor moi. De pilda, durerea extrema si sensibilitatea zonei pot sa indice sindromul de compartiment sau infectia clostridiana (numita si gangrena gazoasa). Gangrena si ulceratiile infectate de la picior care nu se vindeca o data cu tratamentul prescris pot duce la amputarea degetului mare, amputarea piciorului sau amputarea unei parti a piciorului. Chirurgul poate efectua operatia de amputare pentru a preveni raspandirea infectiei in restul corpului si pentru a salva viata pacientului. O buna ingrijire a piciorului este foarte importanta pentru a preveni infectiile grave si gangrena (necrozarea tesuturilor).
Tratarea deformărilor piciorului diabetic
Destul de frecvent, afectarea nervilor din cauza diabetului poate duce la modificări în ceea ce privește forma piciorului tau, cum ar fi "piciorul Charcot" (sau artropatia Charcot). Când medicul suspectează artropatia Charcot la nivelul piciorului, aceasta este o urgență medicala si ar trebui imediat abordată de o echipa multidisciplinară de specialisti. Simpla radiografie poate fi normală, dar o scanare a oaselor poate să prezinte un punct "fierbinte", arătând exact diformitatile piciorului diabetic.
Artropatia - piciorul Charcot, poate conduce la luxații și fracturi ale piciorului, chiar la traumatisme minime.
Deteriorarea si dezvoltarea diformitatilor ar trebui limitate prin imobilizarea piciorului intr-un gips. Realinierea anumitor oase ale piciorului poate preveni deseori amputația piciorului.
În cazul în care deformările piciorului persistă, acestea cresc foarte mult riscul de a apărea o ulcerație secundară!
Datorită avansului tehnic din chirurgia piciorului, intervențiile de reconstrucție se efectuează tot mai precoce și tot mai complex pentru a evita amputația. Sunt utilizate artrodeze - blocarea unor articulații, folosind diverse instrumentare și implante specializate, mult mai rezistente decât cele utilizate în chirurgia piciorului normal, datorită condițiilor clinice deosebite - greutatea pacientului, atingerile poliarticulare, calitatea slabă a osului etc