Endoscopia și artroscopia piciorului

Artroscopia este printre procedurile cel mai frecvent efectuate dintre intervențiile chirurgicale ortopedice. Progresele tehnologice, cum ar fi monitoarele de înaltă definiție și camerele video de înaltă rezoluție au facut din artroscopie un instrument foarte eficient pentru tratarea unei varietăți de probleme ale gleznei și piciorului.

Artroscopia este o procedura chirurgicală folosit pentru a vizualiza, diagnostica, trata și problemele din interiorul unei articulații (proceduri similare se pot efectua la nivelul tendonului ahilean, fasciei plantara, tendoanelor peroniere – endoscopii). Procedura implică o mică incizie in piele și introducerea unei camera de dimensiuni reduse (de la 4 la 2 mm) în zona afectată.

Instrumentar artroscopie gleznă

Instrumentar specific (de dimensiuni mai mici) pentru chirurgia artroscopică a piciorului

Tendinoscopie gleznă

Chirurgia minim invazivă a piciorului poate include și tehnici specializate de endoscopie – precum tendinoscopia (în imagine o astfel de procedură chirurgicală la nivelul tendonului tibial posterior).

Aspect endoscopic al tendoanelor peroniere

Aspect intraoperator al tendinoscopiei (endoscopia poate diagnostica și trata leziunile de tendinopatie)

Chirurgia artroscopica este utilizată pentru a trata:

Leziuni ale cartilajului articular

Leziuni mici, izolate ale cartilajului (și nu artroza gleznei) sunt frecvent întalnite la persoanele care au suferit entorse de gleznă. De fapt, dauna cartilajului este estimată să apară la aproximativ 5% din persoanele care au avut o entorsă. Lăsate netratate, aceste leziuni focale ale cartilajului pot duce la dezvoltarea de artroză generalizată.

Tratamentul cartilajului la nivelul talus-ului

Aspect artroscopic din articulația gleznei – zonă de leziune a cartilajului asupra căreia se aplică microfracturi.

Artroscopie gleznă

Aspect artroscopic din articulația gleznei – îndepărtarea unui fragment osteo-condral.

Artroscopia este adesea utilizată pentru a evalua aceste zone ale cartilajului și pentru a încerca restabilirea suprafeței normale. Restaurarea cartilajului este dificilă – procedurile tipice la nivelul piciorului constau în microfracturi, transfer de cartilaj (mozaicplastie) sau procedura de implantare de matrice condrogenă.

Îndepărtarea osteofitelor

Pintenii osoși se formează cel mai frecvent în partea din față a gleznei, provocând un sindrom de conflict articular atunci când piciorul este împinsă în flexie dorsală. Această condiție, denumită sindromul de impingement sau de conflict anterior al gleznei, a fost de asemenea numit glezna atletului sau fotbalistlui. Artroscopia de glezna poate fi folosită pentru modelarea pintenului osos pentru a permite ameliorarea mișcării gleznei.

Îndepărtarea fragmentelor libere / țesut cicatricial

Artroscopia poate fi de ajutor ori de câte ori apare o afecțiune degenerativă sau traumatică ce provoacă acumularea de țesut cicatriceal și sinovial inflamator în gleznă. Eliminarea resturilor sau a țesutului cicatricial poate fi de ajutor în restabilirea mobilității și reducerea umflăturii în interiorul articulației.

Tratamentul durerii posterioare de gleznă
Durerea în partea din spate a gleznei poate fi uneori tratată artroscopic. Deși există un spațiu limitat pentru a efectua o procedura artroscopic în partea din spate a gleznei, există unele condiții care pot fi ameliorate - anumite tipuri de tendinită și prezența unor pinteni osoși în partea din spate a gleznei (de exemplu os trigonum).

Artroscopia de glezna se poate face sub anestezie generală sau regională. După anestezie, chirurgul va crea o serie de "portaluri" - incizii de maxim 5 mm pentru a avea acces la gleznă.

Durata procedurii de artroscopie a gleznei variaza în funcție de ceea ce trebuie să fie realizat, dar de obicei va dura aproximativ o oră.
Complicația cea mai frecventă a chirurgiei artroscopice de gleznă este prejudiciul unuia dintre nervii și tendoanele care inconjoară articulația. Alte complicații includ infecția si deteriorarea cartilajului articular de instrumentele artroscopice.

Aspectul artroscopic degenerativ al gleznei

Aspect artroscopic al articulației gleznei cu leziuni degenerative avansate – artroza gleznei.

Chirurgie minim invazivă gleznă

Sub control artroscopic combinat cu fluoroscopie cu raze X, intervenția de artrodeză (blocarea gleznei) se efectuează cu mult mai puține complicații decât chirurgia clasică, deschisă.

programeaza un control programeaza un control

Pentru programari sunati la
0728 894 188