Chirurgia minim-invazivă a antepiciorului

Deformările piciorului

Deformitatea este de obicei complexă (de unde și termenul de picior complex) și implică nu numai degetul mare (metatarsianul 1) care se abate (în interior) de la al doilea deget de la picior ci și, în evoluție, întreg antepiciorul. Datorită acestei deplasări, apare inițial o proeminență în interiorul piciorului ("bunionul" - bătătura) mai mult sau mai puțin simptomatică, urmată de probleme și la alte degete (eg degetele deformate în ciocan sau gheară, calozitățile dureroase, durerile antepiciorului - metatarsalgia.

Ce le cauzează?

Există o serie de cauze, inclusiv genetice, uzura piciorului (tocuri înalte, încălțămintea îngustă), istoricul familial și tulburările articulare inflamatorii (de exemplu, artrita reumatoidă). Alte cauze au fost implicate, cum ar fi asociarea cu picioarele plate și laxitățile ligamentare.

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente dureri în jurul degetului mare apar atunci când purtați pantofi strînși pe picior și o deformare care se poate agrava în timp. Durerea poate fi de asemenea experimentată sub capetele degetelor (metatarsalgia) sau în articulații. În mod obișnuit purtarea de sandale sau fără încălțăminte, ameliorează simptomele. Unii pacienți nu au nici un simptom.

Va fi mai rău?

Progresia deformării apare de obicei, dar perioada de timp este dificil de prezis. Această evoluție poate dura ani.

Care este tratamentul?

Dacă nu aveți nici un disconfort sau durere, atunci nu trebuie să faceți nimic. Dacă aveți simptome, există o serie de opțiuni non-chirurgicale pe care ar trebui să le încercați înainte de intervenția chirurgicală:

  • Modificați uzura dată de încălțăminte - cel mai important lucru de făcut. Un pantof moale, mai larg, cu călcâi stabil, care găzduiește picioarele.

  • Orteze de silicon - Adesea făcute din cauciuc siliconic, acestea protejează zona proeminentă de frecare. Au o durată limitată de acțiune datorită uzurii care intervine în 2-3 luni de utilizare.

Chirurgia

Dacă opțiunile non-chirurgicale nu rezolvă simptomele, atunci poate fi luată în considerare o intervenție chirurgicală.

Ce implică intervenția chirurgicală?
Aceasta depinde de natura deformării. Deformările ușoare și moderate pot fi corectate printr-o operație care implică eliberarea țesuturilor strânse, tăierea metatarsianului (osteotomia metatarsală), corectarea poziției, apoi fixarea cu 2 sau 3 șuruburi. Uneori deformările severe sau cele cu artroză sunt mai bine tratate cu o fuziune a articulației degetelor. Operația poate fi efectuată ca o procedură minim invazivă, sub un bloc anestezic local, ceea ce face ca piciorul întreg să fie amorțit timp de 6-12 ore. Majoritatea pacienților nu suferă dureri semnificative după o intervenție chirurgicală, folosind tehnicile moderne minim invazive.

Aspect radiologic pre- și postoperator - osteotomii tip Chevron și Akin pentru corecția hallux valgus

Ce este chirurgia minim invazivă?
Aceasta este una dintre tehnicile folosite standard. Corecția bunionului se realizează prin câteva incizii foarte mici, cu lungimea de numai 4-5 milimetri. Acest lucru este în contrast cu chirurgia tradițională efectuată prin tăieturi mari.

Care sunt avantajele corecției minim invazive în contrast cu chirurgia deschisă?
Pe măsură ce se fac incizii mai mici, este necesară o îndepărtare a țesutului moale mult mai puțin pentru a avea acces la os, pentru a face corecțiile osoase. Acest lucru poate duce la:
* Reducerea rigidității articulațiilor * Mai puțin cicatrici interne * Timp de recuperare mai rapid * Întoarcere mai rapidă la locul de muncă și activități normale * Timp chirurgical redus * Un rezultat funcțional mai bun

Care sunt riscurile chirurgiei de corectare a hallux valgus?
De reținut

Rigiditatea articulației degetului mare - Este posibil să pierdeți o mișcare pe termen lung cu o intervenție chirurgicală deschisă, cu toate acestea, în chirurgia minim invazivă, acest lucru este mult mai puțin probabil.

Piciorul va rămâne umflat timp de 6 luni până la 1 an după intervenția chirurgicală, dar se va ameliora în cele din urmă.
Este important să mențineți piciorul ridicat conform instrucțiunilor postoperatorii, pentru a minimiza acest lucru. Tratamentul venotonic, antiagregant sau anticoagulant pot fi administrate în funcție de factorii dvstră de risc.

Nu veți putea utiliza pantofii obișnuiți până la 4-6 săptămâni după intervenția chirurgicală și, chiar și atunci, poate fi nevoie să fie comozi.

Leziunile nervoase pot duce la o zonă permanentă amorțită la nivelul degetului, care nu este dureroasă.

Infecția; în ciuda asepsiei atente înaintea intervenției chirurgicale și a antibioticelor, poate apărea roșeața și durerea la nivelul plăgii, deși mai puțin frecventă. Acest lucru ar trebui tratat urgent.

programeaza un control programeaza un control

Pentru programari sunati la
0728 894 188