Fasceita plantară
Fasceita plantară este una dintre cele mai frecvente cauze de durere la nivelul calcâiului și apare datorită inflamației unei benzi de țesut conjunctiv, din talpă, care susține arcul longitudinal al piciorului.
Fascia plantară este un ligament subțire, lung, întins profund între calcâi și degete, cu efect de susținere al curburii (bolții) plantare.
Mulți pacienți cu fasceită plantară au și pintene calcanean – o osificare la nivelul calcaneului, fără ca acesta să fie o cauză a fasceitei plantare sau să fie nepărat asociat cu simptomele specifice acesteia.
Simptome:
- durere pe partea internă a călcâiului, care apare la primii pași dimineața sau după o perioadă de repaus; această durere diminuează în intensitate dupa câteva minute de mers;
- durerea poate apărea și dupa o activitate sportivă susținută;
Tratament:
- inițial tratamentul este conservator - repaus relativ, gheață, antiinflamatorii;
- fizioterapie și kinetoterapie cu exerciții speciale de stretching – întindere;
- infiltrații locale cu cortizon de către medicul chirurg specialist;
- talonete specializate – susținători plantari;
Dupa 6 luni de tratament conservator fără rezultat favorabil, se poate interveni chirurgical:
- alungirea gastrocnemianului medial este practicată în cazurile în care musculatura posterioară a gambei este tensionată, iar mișcarea gleznei este limitată, printr-o mică incizie la nivelul gambei;
- eliberarea fasciei plantare este practicată în cazurile în care mobilitatea gleznei este păstrată, printr-o mica incizie la nivelul calcâiului;
Ambele intervenții chirurgicale se pot practica și endoscopic - cu ajutorul unui instrument mic cu camera video atașată.
Complicațiile tratamentului chirurgical sunt incompleta remisiune a durerii și leziuni ale unor mici filete nervoase, de aceea este recomandată intervenția chirurgicală doar după ce măsurile conservatoare nu au avut rezultat.
Figura 1 - Principiul intervenției chirurgicale de fasciotomie
Figura 2 – Sub control radiologic – fluoroscopic – se poate practica rezecția pintenelui osos calcanean
Figura 3 – Sub control endoscopic se poate practica incizia fasciei plantare (se observă zona musculară de sub fascia incizată)