Hallux rigidus
Una dintre localizarile frecvente ale artrozei (uzura articulară) la nivelul piciorului este articulația metatarso-falangiana 1, adica la nivelul bazei degetului mare. Cu cât această articulație devine mai rigidă, cu atât mai dureros și mai dificil este mersul!
Artroza este consecința afectării progresive a cartilajului articular și se manifestă prin pierderea progresivă a mobilitatii articulare însoțită de durere și inflamație la nivelul articulațiilor piciorului.
Hallux rigidus apare de obicei la adulții între 30 și 60 ani, uneori datorită traumatismelor care pot afecta cartilajul, alteori datorită anatomiei piciorului fiecarei persoane prin creșterea stress-ului la nivelul articulatiei.
Figura 1 – aspecte clinice diferite ale degetului mare rigid – hallux rigidus
Simptome:
- durere la nivelul articulației de la baza degetului mare
- inflamație articulară – articulația este umflată, deformată
- apariția osteofitelor (ciocuri osoase) care se pot palpa pe partea superioara a articulatiei
- articulatia devine rigidă si degetul mare nu mai poate fi mobilizat în sus-jos
Evaluarea de către specialistul ortoped de chirurgia piciorului, se face clinic si radiografic.
Figura 2 – aspect tipic pe radiografie cu osteofite articulare și deformarea extremității degetului mare (hallux valgus falange)
In funcție de gravitatea afecțiunii, tratamentul poate fi conservator sau chirurgical.
Tratamentul conservator înseamna repaus relativ, gheață și antiinflamatorii în perioadele dureroase, precum și purtarea de pantofi comozi - pentru femei se recomandă chiar renunțarea la pantofii cu toc. Figura 3 – tratamentul conservator poate consta din pansamente specializate pentru reducerea durerii
Tratamentul chirurgical:
- cheilectomia (indepartarea osteofitelor - ciocurilor osoase) este recomandată în cazurile moderate
- în cazurile severe recomandarea chirurgicală este artrodeza = blocarea articulației, cu ajutorul unei plăcuțe cu șuruburi. După operație, pacientul va merge cu cârje fără sprijin pe piciorul operat și cu ajutorul unui papuc special timp de minim 6 saptamani. Figura 4 aspect de tehnică chirurgicală pentru artrodeza degetului