Chirurgia percutanată
Chirurgia percutanată a piciorului este o formă de chirurgie minim invazivă. Constă în practicarea corecției osoase și țesuturilor moi ale piciorului printr-o mică incizie de doi sau trei milimetri, mai degrabă decât o incizie clasică (de obicei, șase centimetri), utilizată în chirurgia deschisă tradițională.
Include aplicarea de tehnologii moderne dedicate acestor practici ale chirurgiei piciorului:
- intervenția se practică de obicei sub anestezie locală a nervilor piciorului, cu pacientul relaxat, sub îngrijirea unui anestezist;
- structurile osoase sunt identificate cu ajutorul unui intensificator de imagine cu radiații reduse sau Fluoroscop;
- instrumentarul motorizat specializat utilizează freze de mare viteză similare celor din stomatologie.
Instrumente pentru chirurgia percutanată a piciorului
Schema tehnică a intervenției percutanate
Aspect intraoperator cu microincizii și instrumentar motorizat - speedburr
Aspect postoperator imediat cu microinciziile suturate
Aspect al pansamentului postoperator specializat (strapping)
Avantaje
- Reluarea mersului este mult mai rapidă.
- Spitalizarea este mult redusă. Unele proceduri se efectuează în regim ambulatoriu.
- Durerea este mai redusă decât după o intervenție chirurgicală clasică, deoarece țesuturile moi sunt minim traumatizate.
- Nu există șuruburi sau implante necesare pentru menținerea corecției.
- Imobilizarea gipsată nu este necesară. Numai un bandaj special de tifon (strapping) și un pantof special sunt utilizați postoperator.
- Permite posibilitatea de a reveni la activitățile curente precoce.
- Inciziile mici, reduc complicațiile și cicatricile.
Riscuri
Nici o intervenție chirurgicală nu este lipsită de riscuri, indiferent dacă provin de la anestezia locală, sau specifice pentru tipul intervenției chirurgicale efectuate. Categoric un pacient fumător sau diabetic va fi expus unor riscuri de vindecare redusă.
Orice tehnică chirurgicală este potențial bună în cazul în care este aplicată de un chirurg specializat, într-un mediu adecvat și să face o urmarire satisfăcătoare pentru cerințele pacientului.
În ciuda acestui fapt, orice procedură chirurgicală este susceptibilă de a eșua sau de a evolua cu complicații. Chirurgul specializat pe chirurgia piciorului face eforturi pentru a minimiza aceste cazuri și este pregătit să rezolve orice probleme.
Aplicații mai frecvente: monturi sau hallux valgus, degete în ciocan, metatarsalgia, neurom Morton, maladia Haglund - apofizita retrocalcaneeana, sindromul de tunel tarsian sau sinus tarsi etc